Nyheter
Dette er de sju slagene anno 2019
Fra gammelt av skulle det stå sju slag julekaker på bordet til jul. Tradisjonen med søte småkaker står fortsatt sterkt, og mest populære av dem alle er pepperkakene.
Valget av kaker har likevel forandret seg litt gjennom tiden, og det er heller ikke alle vi baker selv lenger.
Årets sju slag julekaker
Opplysningskontoret for brød og korn ville finne ut hvilke kaker som er folkets sju slag, og gikk sammen med Matprat.no om en spørreundersøkelse om julemat og juletradisjoner. Undersøkelsen ble utført i desember av meningsmålingsbyrået YouGov.
I undersøkelsen spurte de blant annet om hvilke julekaker som blir valgt til høytiden. Tallenes tale var klar: Pepperkakene er i dag den desidert mest populære julekaken. Hele 82 prosent av de spurte svarte at de velger seg pepperkaker i julen.
Krumkaker ble en god nummer to og kransekake er den tredje mest spiste kaken. Smultringer, kokosmakroner, kakemenn og sandkaker utgjør resten av listen over de sju mest populære julekakeslagene i 2019.
Familietradisjoner
Nordmenn flest er altså tro mot de tradisjonelle sju slag julekaker. De fleste beholder dessuten julekakene fra barndommen også i voksen alder.
Hvilke sorter vi baker til jul avhenger særlig av hvor i landet vi bor og familiens tradisjoner, sier daglig leder Torunn Nordbø ved Opplysningskontoret for brød og korn.
Tradisjonelt ble de sju slagene julekaker gjerne valgt ut blant krumkaker, goro, smultringer, fattigmann, berlinerkranser, sandkaker, serinakaker, sirupssnipper, kransekake og kokosmakroner.
Mange av disse sortene er fortsatt like populære, men det er også noen som har mistet popularitet, sier hun.
Fattigmann på vei ut
Skal man tro undersøkelsen fra YouGov, er goro, fattigmann og berlinerkranser de julekakene som er på vei ut.
Noe av årsaken til det kan være at de er litt vanskelige å lage. Samtidig er det ikke slik at man må ha sju slag lenger. Da er det de sortene vi syns smaker best som overlever, sier Nordbø.
Hun legger til at det ikke ser ut til at det er så vanlig å erstatte julens småkaker med nye varianter.
Man kunne kanskje tenke seg at nye kaker som biscotti, cupcakes og cookies ville overta for de tradisjonelle sju. Men det ser ut som folk flest heller vil ha de julekakene de er vant med, sier hun.
Får kaker av venner og familie
Selv om du i dag kan kjøpe ferdige kaker i alle dagligvarebutikker, er det fortsatt mange som koser seg med baking i adventstiden. Den julekaken flest baker selv er pepperkaker, men det er også mange som velger å kjøpe ferdig pepperkaker i matbutikken.
Også krumkakejernet går varmt på mange kjøkken i disse tider, disse kakene lager vi gjerne selv eller får fra venner eller familie.
Mange velger å kjøpe kransekake og smultringer hos bakeren eller i butikken, men det er også vanlig å få en boks med krumkaker, smultringer, sirupsnipper eller en kransekake av venner og familie som baker det selv.
Krumkakene populære i nord
Julemattradisjonene varierer fra landsdel til landsdel, og slik er det også med de sju slag julekaker.
De mest populære julekakene, pepperkakene, er omtrent like vanlig i alle deler av landet, og dette gjelder også blant annet serinakaker, biscotti og berlinerkranser.
For andre kaker er forskjellene større. I Oslo og Akershus spises det for eksempel mye mindre krumkaker enn i resten av landet, mens det i Trøndelag og Nord-Norge spises betydelig mer.
Også smultringer spises det mer av i nord enn resten av landet. Kakemenn har sterkest tradisjoner på Vestlandet, mens kransekaken er vanligst på Sørlandet og Østlandet utenfor Oslo og Akershus.
Kransekaken er en av de mest populære kakene vi spiser når det er jul.
(Pressemelding)