Nyheter
Et solid resultat for Nortura
Norturas omsetning økte med en milliard kroner (4,2 prosent) i 2020. Samtidig styrker lønnsomheten seg med over 100 millioner kroner. Konsernstyret har avsatt 135 millioner kroner til utbetaling av medlemskapital til eierne.
- Et solid resultat og en god løypemelding som viser at vi er på vei mot et nytt og sterkere Nortura, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen i en pressemelding.
Norturas omsetning i 2020 ble på 24,7 milliarder kroner (23,7) noe som ga et driftsresultat før av- og nedskrivinger (EBITDA) på 859 millioner kroner og en resultatmargin (EBITDA) på 3,5 prosent, opp fra 3,2 prosent året før.
135 millioner til utbetaling
- Det har også vært et godt år å være medlem i Nortura. Konsernstyret har i dag avsatt 135 millioner kroner til utbetaling av medlemskapital til våre eiere. Samtidig har Nortura utbetalt 64 millioner kroner mer i tilleggsytelser til våre medlemmer enn året før, sier styreleder Trine Hasvang Vaag.
Vekst for produkt, fall for storkjøkken
Gode produktlanseringer og kampanjer har ført til at salget av Gilde og Prior produkter utviklet seg positivt gjennom året. Gilde-salget steg med 4,8 prosent mens Prior solgte 6,8 prosent mer varer enn i fjor.
God samhandling med dagligvare- og industrikunder førte til vekst og positiv utvikling i Norturas kundesegmenter. Unntaket er det viktige markedet for hoteller, restauranter og storkjøkken (HoReCa) som falt 25,9 prosent på grunn av restriksjoner som følge av smitteverntiltak i perioden.
- Positive og negative korona-effekter utlikner hverandre. Vi har hatt betydelig økte ekstra kostnader i industrien som følge av smitteverntiltak, samtidig som bunnen falt ut av HoReCa-markedet. Jeg er meget godt fornøyd med våre ansatte og at vi har greid å utnytte vår industrielle fleksibilitet ved å flytte varestrømmen og verdiskapningen fra HoReCa markedet og over til dagligvare og industri, sier Panengstuen.
Ny konsernstrategi
Nortura vedtok i fjor en ny konsernstrategi for 2020-2023. Strategien innebærer blant annet veksttiltak, endringer og tilpasninger i kostnads- og industristrukturen slik at konsernet står sterkere mot konkurrentene og i kampen om hylleplass i butikkene.
I forlengelsen av ny konsernstrategi vedtok konsernstyret en rammeplan for implementering av ny helhetlig industristruktur innen 2024. Nortura har i tråd med planen, flyttet skjæring av gris til Tønsberg og aktiviteten ved slakteriet i Otta til Rudshøgda.
Så langt er det realisert kostnadsbesparelser på til sammen 10,5 millioner kroner som følge av implementering av strukturtiltak på Tønsberg, Rudshøgda og Otta.
I tillegg er det realisert effekter som følge av løpende forbedringstiltak i industrien på 30 millioner kroner.
- Vi er på vei mot å realisere strategien og ny industristruktur og vi får allerede gevinster som følge av tiltakene. Målet er å legge til rette for økt lønnsomhet for våre eiere, råvareproduksjon i hele Norge, bedre vekstvilkår for egg og kjøtt, og et bærekraftig egg- og kjøttsamvirke, sier Panengstuen.
Viktig Gilde-avtale med NorgesGruppen
Nortura har gjennom året fortsatt arbeidet med å styrke Gilde og Priors posisjoner. Prior har styrket sin markedsandel i viktige kategorier som ferskt fjærkre, formet og bearbeidet kjøtt, posteier, bacon og farseprodukter. Samlet er volumandelene til Prior stabile i kjøttkategoriene, men med en liten tilbakegang i egg kategorien.
- Vi er godt fornøyde med utviklingen i Prior i året som gikk, og særlig med den sterke avslutningen på året. De to siste ukene før jul ble det satt flere salgsrekorder, og i uke 51 satte Nortura ny ukerekord på pakking av egg. Lanseringen av Priors nye julekonsept, «Hvit jul», ble også vellykket, sier Panengstuen.
Det har vært en svakere utvikling for Gilde, som påvirkes hardest fra EMV-konkurransen. To kategorier, fryst bearbeidet kjøtt og spekepølse, har imidlertid utviklet seg særdeles positivt og økt markedsandelene med henholdsvis 3,5 og 0,8 prosentpoeng. Det har også lykkes Gilde å snu den negative salgsutviklingen på kjøttdeig. Markedsandelen økte 0,1 prosentpoeng i fjor.
Ved utgangen av 2020 undertegnet Gilde og NorgesGruppen en avtale som innebærer betydelig økt salg av Gilde kjøttdeig, karbonadedeig og biffer i Meny og Kiwi.
- Vi er utrolig glade for samarbeidet med NorgesGruppen. Dette er en viktig avtale for Gilde og den norske bonden. Avtalen er et lite come-back i butikkhyllene, og vi forventer at Gilde øker sin samlede markedsandel fra om lag 24 til 28 prosent i Norge, sier konsernsjef Anne Marit Panengstuen.
Økt fokus på bærekraft
Tiltak for utvikling av en mer bærekraftig produksjon er en sentral driver for Norturas industristrukturprosjekt og konsernstrategi. Tiltakene er hovedgrep for å nå målet om 80 prosent kutt i CO2-utslipp fra veitransport, fase ut alle fossile energikilder fra anleggene, redusere matsvinnet ytterligere med 60 prosent, samt innføre bærekraftig emballasje på alle produkter. Målet er gjennomføring innen 2030.
- Vi har investert i ny teknologi og nye produksjonsprosesser som vil redusere klimaavtrykkene, styrke dyrevelferd og gi våre medlemmer bedre priser for sine råvarer. Et bærekraftig Nortura er vårt "licence to operate”, sier Panengstuen.
Tiltak som er gjennomført i 2020 er investeringer i ny pakketeknologi som fjerner all hermetikk og reduserer Co2 utslippene med 80 prosent. Prior og Nortura utvikler norsk fôr hvor de bytter ut importert soya med bærekraftige erter, åkerbønner og raps (proteinkilder til kyllingfôret). Bedre vareflyt og nye transportavtaler bidrar til å realisere målet om å redusere utslippene fra veitransporten med 80 prosent innen 2030.
Nortura arbeider nært med landbruket for øvrig for å implementere tiltak for å redusere klimaavtrykkene også i primærproduksjonen. Nortura har blant annet en sentral rolle i utviklingen av Landbrukets Klimakalkulator.