Nyheter
Imponer med hjemmelaget surkål
Julens dufter vekker mange minner. Barndomsminner vekkes til live og kanskje vil vi også etablere noen nye tradisjoner selv. Hvert år er det noen som skal holde julen hjemme for første gang, og i år skal de fleste av oss skal ikke være så mange rundt bordet som vi kanskje kunne ønske. Uansett vil vi at maten skal smake godt.
Kanskje har du tenkt å spise deg gjennom alle de klassiske julerettene; ribbe og surkål, pinnekjøtt med kålrotstappe, lutefisk med ertepuré og kalkun eller viltkjøtt med rosenkål.
Mat fra bunnen av
- Det er ingen kunst å lage god surkål, og kål er en råvare som er lett å få tak i og som holder seg godt gjennom vinteren. Det er en trend i samfunnet at vi ønsker å lage mat fra bunnen, og på julaften vil vi jo ofte gjerne imponere litt. Surkålen kan kokes dagen i forveien, for å pirre forventningene og dempe stresset på selve dagen, forteller Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Det er mye godt å få kjøpt i butikken, og mange velger surkål i pakke, men siden det er jul bare en gang i året, tenker vi at grønnsakene som utgjør en så stor del av retten også fortjener oppmerksomhet.
Bare halvparten kan lage sin egen surkål
En undersøkelse gjennomført for et par år siden viser at mange lager sin egen kålrotstappe, men bare halvparten vet hvordan de skal lage sin egen surkål.
OFG har derfor tenkt å invitere alle med på kokkekurs der deres egen kokk, Toril Gulbrandsen, vil lage både surkål og rødkål på direkten.
- Vi inviterer med oss alle som vil delta på kokkekurset. Det vil være rom for å stille kokken alle de spørsmålene du har. Og som kjent finnes det ikke dumme spørsmål – så spør i vei.
Med på sendingen er også Iselin Bogstrand Sagen, som er OFG sin ernæringsrådgiver. Hun kan svare på alt om vitaminer, fiber, karbohydrater og fett, og alt det andre du lurer på om ernæring.
Bli med på online kokkekurs – mandag 21. desember kl. 19 og få svar på alt du lurer på.
Dette trenger du til en god porsjon surkål til 4 personer:
- 750 g hodekål
- 2 epler (kan sløyfes)
- 1 ts salt
- ca. 2 ts karve
- 2½ dl vann eller kraft
- 2 ss eddik, 7 %
- 2 ss sukker
Slik gjør du det:
- Kålen renses for eventuelle stygge blader og skjør ut kjernen i midten.
- Kålen snittes fint opp, og legges lagvis med salt, karve og eplebåter i en kjele.
- Hell på vann, med eddik og sukker og la det småkoke en times tid, mens du gjør noe annet.
Dette kan godt gjøres kvelden før kvelden, og det vil garantert bidra til julestemning i huset.
Det er mange som har sin egen vri og smakstilsetning i surkålen – fortell oss om din, så vil Toril fortelle om sine favoritter.
Den karakteristiske smaken av karve hører julen til
Både surkålen og akevitten får smaken fra dette krydderet. Karven vokser vilt i Norge og har vært brukt som krydder og medisinplante i minst 5.000 år, blant annet til å forebygge og behandle mageproblemer. Det er allment kjent at karve virker apetittstimulerende ved at den gir økt utskilling av magesaft og galle og stimulerer fordøyelsen.
Det kan jo være hensiktsmessig når vi spiser mer og fetere mat enn vi kanskje er vant til.
Er du ikke så glad i karvesmaken kan rødkålen være et godt alternativ. Den røde kålen er jo også lekker på tallerken. Den passer supert til ribbe og brukes også ofte til fugl.
Dette trenger du til en klassisk hjemmelaget rødkål:
- 750 g rødkål
- 2 epler (kan sløyfes)
- 1 ts salt
- 2½ dl kjøttkraft eller vann
- 2 ss eddik, 7 %
- 2 ts sukker
- 2 ts malt allehånde
Slik gjør du det:
- Snitt kålen fint, skjær epler i båter.
- Legg rødkål og epler lagvis med krydder i en kjele. Tilsett kraft eller buljongvann og eddik.
- Kok opp og la alt trekke i 45 minutter. Rør godt så kålen ikke svir seg.
- Smak også gjerne til med et par spiseskjeer solbærsirup.
- Litt rosiner eller tørket fiken i strimler (2 – 4 ss) i siste kokeminutt setter en ekstra spiss på rødkålen.
Se gode tips på andre klassisk tilbehør og spreke varianter på frukt.no.