Nyheter
Kan norske blåskjell erstatte soya i kyllingfôr?
Norsk hav- og landbruksnæring går sammen om å etablere en helt ny proteinråvare – basert på blåskjell. Kylling fra Prior blir de første som får smake det nye fôret, melder Nortura.
Nå tildeles forskningsprosjektet, BlueMusselFeed, nærmere 12 millioner kroner i støtte fra Norges Forskningsråd. Kylling fra Prior blir de første som får smake det nye, helnorske fôret, skriver Nortura i en pressemelding.
Nortura deltar i flere spennende forskningsprosjekter der målet er å utvikle et mer bærekraftig kraftfôr, opplyser bondens selskap. Sist ut er prosjektet BlueMusselFeed, som ledes av Fiskå Mølle.
For lav selvforsyningsgrad
– Selvforsyningsgraden for mat i Norge er for lav. Regner man med behovet for import av kraftfôrråvarer, er vi selvforsynt med rundt en tredjedel av det vi forbruker av mat i Norge. Derfor går Nortura inn for å øke norskandelen i fôret vårt opp mot 100 prosent innen 2030, sier Cecilie A. Hultmann, leder for bærekraft i Nortura.
– Forskning som dette er helt avgjørende for at vi skal nå vårt mål. I dag er vi avhengig av import av soya og andre plantebaserte proteinråvarer, men ved å øke norskandelen i fôret kan vi redusere vårt klimaavtrykk og samtidig øke landets selvforsyning og matsikkerhet, legger hun til.
Samarbeid på tvers gir uttelling
Hilde Faaland Schøyen er fagsjef i Fiskå Mølle og forteller nå samler flere store aktører fra norsk hav- og landbruksnæring rundt prosjektet.
– Grønn omstilling krever samarbeid på tvers av sektorer. Sammen skal vi utvikle beste prosesseringsteknologi for blåskjell, for å få frem et kvalitetsprotein som egner seg til våre husdyr, både på land og i vann.
Prior-kyllinger får smake
Det nye blåskjellproteinet kan erstatte protein fra både soya, maisgluten og fisk. I første omgang skal dette brukes i kyllingfôr, og kylling fra Prior blir de første til å teste det nye fôret.
– Slaktekylling skal vise anvendeligheten og verdien i norsk matproduksjon. Slik lager vi et marked, som skal sikre suksess i oppbygningen av en ny råvareproduksjon i Norge, sier Schøyen.
Uutnyttet potensiale
Blåskjell trives godt langs norskekysten, og har den unike funksjonen at den renser vannet for blant annet karbon, nitrogen, kalsium og fosfor. Ifølge fagsjefen har Norge mulighet til å samle store mengder næringsstoffer ved hjelp av denne organismen.
– Havet mottar mer næringsstoffer enn vi henter ut i form av dagens fiske og aktivitet. Menneskelig aktivitet fører til næringsavrenning fra land og økt karbonmengde i lufta. Opptak av blåskjell til land og bruk i kraftfor, bringer disse næringsstoffene tilbake i kretsløpet, forklarer Schøyen.
- Her kan du lese mer om Norturas arbeid med fôr.
Samtidig er næringsinnholdet i blåskjell av høy biologisk verdi.
– Blåskjellkroppen er proteinrik og har et godt innhold av essensielle aminosyrer, og fordøyeligheten er høy. Kombinasjonen av innhold og tilgjengelighet betyr at proteinet har høy biologisk verdi som fôr og mat, forteller Schøyen.
– Blåskjell inneholder noe fett også, avhengig av tid på året og utviklingstrinn i skjellet. Det er høyt innhold av sunt, flerumetta fett.
Ikke bare blåskjellmuskelen, men også skjellene kan brukes i kraftfôr til husdyr. Skallene består av kalsiumkarbonat, som har samme kjemi som kalkstein, som brukes som kalsiumkilde i kraftfôr i dag. Skjell inneholder sirkulært karbon, i motsetning til kalkstein, som er fossilt.
Lovende i Danmark og Sverige
Schøyen forventer positive resultater på både appetitt, tilvekst, fôrutnytting og kjøttkvalitet hos kyllingene som skal teste det nye fôret. Dette gjenstår å bekrefte, men lignende forsøk på andre husdyr har gitt gode resultater i våre naboland.
– Forsøk med gris i Danmark har vist at blåskjellprotein er like bra eller bedre, enn fiskemel, og forsøk med verpehøner i Sverige har vist at hønene yter like godt eller bedre, når soya og fiskemel erstattes med blåskjellprotein, forteller hun.