Nyheter

McDonald’s har kuttet 30 tonn plast

20 prosent reduksjon

Publisert Sist oppdatert
Pia M. Mellbye, managing director for Food Folk som drifter McDonald’s i Norge.

MILJØ: I mars kuttet burgerkjeden med sine 73 avdelinger sugerør i plast, og innførte papirsugerør som er 100 prosent nedbrytbare. Årlig utgjør det over 20 millioner plastsugerør som nå er byttet ut. I løpet av det siste året har de spart miljøet for hele 30 tonn plast.

Tekst og foto: Karine Hildonen Henriksen

Hvert år serverer McDonald’s 35 millioner gjester ved sine 73 avdelinger i Norge. Kjeden har en global ambisjon om at de innen 2025 kun skal bruke bærekraftig emballasje.

Det første området vi tok tak i når det kommer til plastemballasje, var at vi kuttet plastlokkene på McFlurry-isen i juni 2018. Bare her fikk vi en plastreduksjon på syv prosent, sier Pia Martinsen Mellbye, managing director i Food Folk som drifter McDonald’s i Norge.

Etter en testperiode høsten 2018, kuttet McDonald’s ut plastsugerør og innførte miljøvennlige sugerør i papp i alle sine restauranter i Norge i mars 2019.

Allerede i dag er over 90 prosent av emballasjen vår papp, enten fra et sertifisert bærekraftig skogbruk, eller resirkulerbart papir. Nå jobber vi iherdig med de resterende 10 prosentene, forklarer hun. Til sammen utgjør de to tiltakene med McFlurry-lokkene og papirsugerørene en reduksjon i plastbruken med 20 prosent i Norge.

Så langt har vi spart 10 tonn plast på lokkene, og 20 tonn plast på sugerørene, smiler Mellbye.

En større forståelse blant kundene

I starten ble det litt uroligheter blant folk som klagde på at de nye sugerørene ikke holdt samme kvalitet, eller at de raskere ble myke.

Nå ser vi at de fleste er fornøyde. Det er nok også en større forståelse blant våre kunder for at vi trenger å gjøre de grepene som er viktige for både samfunnet og for miljøet. Dette er veien vi må gå dersom vi skal få en bedre klode.

Nye McDonald's plastbrettene er laget av 100 prosent resirkulert marint havavfall .

Bærekraftig produksjon

McDonald’s er opptatt av at alle produkter skal ha høy standard, og det inkluderer også emballasjen de bruker.

Pia Martinsen Mellbye sammen med deler av staben ved McDonald's i Storgata i Oslo.

Når vi innfører ny emballasje, forsikrer vi oss om at produksjonen, eksempelvis av sugerørene, er bærekraftig - samt at de holder høyeste kvalitet, følger en etisk riktig produksjonslinje med mer. Det er en omfattende jobb, og det er av den grunn ikke mange som er godkjent som en leverandør med de store volumene vi har, forklarer Mellbye.

Vi jobber også med å finne andre løsninger for engangsbestikk og ballongpinner med mer.

Som en av verdens største restaurantkjeder, har de et ansvar og en mulighet for å ta grep om en av vår tids største utfordringer.

Byttet vi nå gjør fra plast- til papirsugerør er et steg på veien for å være en del av løsningen om å drive mer bærekraftig, sier Mellbye.

Maritimt avfall er blitt serveringsbrett

I juni rullet de også ut serveringsbrett i 100 prosent resirkulert plast fra marint plastavfall fra Nordlandskysten.

Her i Storgata gjorde vi en test i desember, og vi har fått meget positive tilbakemeldinger på plastbrettene. I juni ble de tatt i bruk i 13 av våre egeneide restauranter, og de rulles nå ut i alle franchiserestaurantene.

Dette var første gang i verden at vi klarte å lage et produkt i 100 prosent resirkulert plast fra marint avfall. Av den grunn har vi også fått stor oppmerksomhet i utlandet.

En «first mover» partner

Gründer i The Good Store, Lasse Johansen, jobber i fiskenæringen og har vært opptatt av skadeeffekten plasten har på livet i havet. På leting etter gode samarbeidspartnere kom The Good Store over selskapet Noprec (Norwegian Plastic Recycling AS). De samler inn marint avfall fra fiskerinæringen og lager granulat av avfallet. Ut fra dette produseres de nye serveringsbrettene til McDonald’s.

Som en gründerbedrift er det viktig for oss at vi har selskaper som McDonald’s, med finansielle muskler, som er villige til å ta sjansen. McDonald’s er en «first mover» og har deltatt i å teste ut og utvikle produktet. Dette er en bærekraftig løsning som flere selskaper kan ta i bruk, sier Johansen.

Norge i front

Foreløpig er de nye resirkulerte brettene kun i Norge.

Men det er stor interesse for disse internasjonalt. Det er veldig hyggelig at det er et norsk firma som står bak, og ikke minst at dette er noe vi har utviklet sammen, smiler Mellbye.

Planen videre er å fortsette utrullingen av plastbrettene ved alle franchiserestaurantene.

I tillegg vil McDonald’s fortsette sitt gode arbeid når det kommer til emballasje og drift. Det er helt nødvendig. Det innebærer å prøve ut nye ting og stadig forbedre de løsningene vi allerede har. Våre gjester kommer til å merke endringer i fremtiden også. Neste tiltak blir å bytte ut Sundae plastbeger og bestikk, avslutter Pia M. Mellbye.

FAKTA:

McDonald’s globale målsetninger for emballasjeavfall:

Innen 2025 skal 100 prosent av emballasjen til McDonald’s komme fra fornybare, resirkulerte eller sertifiserte kilder.

Innen 2025 er målet å resirkulere emballasjen i alle restauranter. McDonald’s er klar over at infrastruktur, reguleringer og atferd varierer fra land til land og by til by, men understreker at de vil være en del av løsningen og bidra til forandring.

Reportasjen er fra CONVENIENCE 5/2019.

Powered by Labrador CMS