Nyheter

Narvesen og 7-Eleven dropper turbokylling

Reitan Convenience Norway som står for omtrent en tredjedel av norsk servicehandel har besluttet å droppe turbokylling i alle sine kjeder: Narvesen, Northland, YX/7-Eleven og 7-Eleven. Dyrevernorganisasjonen Anima roser kjedene for å trosse krevende tider ved å investere stort i dyrevelferd.

Publisert Sist oppdatert
Kjedene har tilegnet seg den internasjonale dyrevelferd-standarden European Chicken Commitment (). Der er hovedkriteriene at kyllingene skal vokse saktere og ha mer plass. og har tidligere også tilegnet seg standarden.

Korona har brakt med seg tøffe tider for Narvesen, Northland, YX / 7-Eleven og 7-eleven som har blitt tvunget til å stenge mange av sine butikker i lengre perioder. På tross av dette har kjedene besluttet å fjerne den såkalte turbokyllingen fra alle sine butikker. Det opplyser Anima i en pressemelding.

Til sammen driver kjedene mer enn 420 salgssteder, og beslutningen vil påvirke mer enn 200 000 kyllinger, år etter år.

Tar ansvar

ECCRema 1000Joe & The Juice

– Vi har et ansvar ikke bare overfor våre kunder, men også dyrene. I Reitan er bærekraft og kvalitet en sentral del av virksomheten, som vi tar dønn seriøst. Ved å ta et sterkt grep for kyllingvelferden, håper vi å være med å inspirere andre bedrifter til å gjøre det samme. Vi håper at vi sammen kan heve velferden til alle norske kyllinger, forteller Kenneth C. Olsen, administrerende Direktør i Reitan Convenience Norway.

Planen til RCN er å innfase ECC-kylling i bagetter med rent kyllingkjøtt i løpet av 2021. Tidlig neste år vil rundt 70 prosent av produkter som inneholder kylling være i tråd med ECC-standarden. De resterende produktene blir faset over så raskt det lar seg gjøre fram til i 2025.

– 15 prosent av våre kyllingprodukter som selges i Narvesen, 7-Eleven, YX 7-Eleven, Northland og Caffeine vil i løpet av høsten være ECC-godkjent. I 2022 fortsetter vi arbeidet med å endre og konvertere ytterligere volum, slik at størstedelen av våre produkter som inneholder kylling (nærmere 70 prosent) vil følge standarden i løpet av 2022. Målet om 100 prosent skal nås i løpet av 2025, sier Olsen.

Turbokylling, det nye buregg
For få år siden sto bedrifter nærmest i kø for å droppe buregg. At kjedene dropper turbokylling er et tegn på at det skjer store forandringer i matbransjen, mener dyrevernorganisasjonen Anima. I dag begynner flere og flere å sette spørsmålstegn ved den hurtigvoksende kyllingen.

– Hvis en forbruker et bilde av et fjøs fylt med turbokyllinger, vil de fleste sitte igjen med en ekkel følelse. Akkurat som høns ikke hører hjemme i trange bur, så vil en turbokylling aldri kunne trives godt med turbovekst. Narvesen, Northland, YX / 7-Eleven og 7-eleven viser vei for en hel bransje, sier Niklas Fjeldberg, kampanjeleder hos Anima.

Og han fortsetter:
– Det krever mot å gå først, og med en slik ambisiøs plan gjør de en betydelig forskjell for dyrene. Det fortjener stor ros.

Den hurtigvoksende kyllingtypen Ross 308 står i dag for over 7 av 10 norske kyllinger, og har i mange år vært ryggraden til industriell kyllingproduksjon. Det fordi den vokser fra 50 gram til over 2 kilo på 35 dager - derav begrepet turbokylling. Dette medfører betydelig velferdsproblemer som gangvansker, pusteproblemer, organsvikt og nedsatt immunforsvar.

Powered by Labrador CMS