Nyheter

Grøndalen Gård er blant de første i Norge til å få utdelt Dyrevernmerket. Her hilser vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen, Margaret Kaminska, på en av kyrne. Alle kyrne får gå fritt omkring, både inne og ute på jordene. Foto: Ihne Pedersen

Norges første matmerking med dyrene i fokus

Dyrevernalliansen lanserer Norges første merkeordning for mat som retter seg direkte mot dyrevelferd.

Publisert Sist oppdatert

Vi er veldig stolte og glade. Dyrevernmerket vil komme både dyr, bønder og forbrukere til gode, sier kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen, Live Kleveland.

Dyrevernalliansen mener at alle dyr har krav på livskvalitet et liv verdt å leve. Frem til nå har det ikke eksistert noen merkeordning for dyrevelferd i Norge. Som forbruker har det derfor vært vanskelig å orientere seg hvis man ønsker mat fra dyr som har hatt det bedre.

Bedre liv for dyrene

Målet med Dyrevernmerket er å bedre livet til dyrene som trenger det aller mest i intensiv produksjon, ved å skape et marked for mat fra dyr med bedre livskvalitet enn de offentlige minimumskravene.

Ved å vise frem alternative driftsmåter, synliggjør vi at det er mulig å produsere mat med bedre dyrevelferd, sier Kleveland.

Når du velger mat som har Dyrevernmerket, skal du føle deg trygg på at dyrene har hatt bedre plass, en sunnere kropp og mer aktivitet. Rett og slett et bedre liv.

Kylling og storfe

Vi har begynt med et dyreslag der vi mener det er stort behov for en forbedring av velferden: kylling. I tillegg er det laget kriterier for storfe som produserer både melk og kjøtt, da dette er den type husdyrproduksjon som flest bønder driver med.

Så langt har kylling fra Hovelsrud Gård og ferskost fra Grøndalen Gård blitt tildelt Dyrevernmerket, og de merkede produktene er nå i butikk.

Stange har inngått en intensjonsavtale med Dyrevernmerket, og vil etter planen ha merkede kyllingprodukter klare i butikken i løpet av de neste månedene.

På Hovelsrud Gård mener de det er viktig å lage en kylling som lever et godt liv. Marianne Olssøn som driver gården forteller at de er stolte over å bli tildelt Dyrevernmerket. Foto: Ihne Pedersen

Dyrevelferd først

På Hovelsrud Gård mener de det er viktig å lage en kylling som lever et godt liv. Marianne Olssøn som driver gården forteller at de er stolte over å bli tildelt Dyrevernmerket.

Det er viktig for oss å lage en kylling med høy grad av dyrevelferd. Derfor er det veldig flott å få dette stempelet som betyr at våre kyllinger lever et bedre liv. Dyrevernmerket er viktig fordi det premierer god dyrevelferd, sier hun.

Peter Aronsen, administrerende direktør i Stange, forteller at de har en nærhet til de ti lokale bøndene som aler opp kylling under Stange-navnet, og vet at de er veldig opptatt av hvordan kyllingene har det.

I tillegg så oppfyller vi følgende krav: Sunnere rase, enda bedre plass, naturlig dagslys, utemuligheter, miljøberikelser og naturlig fôr.

------------------

Dyrevernalliansens veterinærer og sivilagronomer har utarbeidet de spesifikke kriteriene som må følges for at et produkt skal kunne bli tildelt Dyrevernmerket. Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest i intensivt landbruk. Vi mener at alle dyr har krav på livskvalitet et liv verdt å leve. Derfor har vi etablert Dyrevernmerket.

Powered by Labrador CMS