Nyheter

Norske bakere og konditorer går for gull

Norske bakere og konditorer har trent knallhardt i hele år. Nå går de for gull i den nordiske baker- og konditorkonkurransen som arrangeres under Matstreif i Oslo.

Publisert Sist oppdatert
Trude Beate Brendehaug (29):Sunniva Nergård Myhre (24):
Jonathan Robert Burt (t.v.) skal lage en brødskulptur på 1,4 meter. Her i samtale med trener Remy Corbet. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media

Konkurransen Nordic Bakery & Pastry Cup samler Nordens beste bakere og konditorer til landskamp. I år har Norge hjemmebane i konkurransen som foregår 6. og 7. september i et stort telt under Matstreif. Her skal det norske laget konkurrere med Sverige og Danmark. Finland og Island stiller ikke lag i år.

Det norske laget

De norske deltakerne er alle utøvere på det norske baker- og konditorlandslaget. Det norske bakerlaget består av Trude Beate Brendehaug, Fredrik Lønne, Jonathan Burt. Alle har nordiske medaljer fra før. Brendehaug og Lønne var på det norske laget som tok nordisk gull i Stockholm i 2017.

Det norske konditorlaget består av Sunniva Nergård Myhre og Vilde Nistad Strandos. Sistnevnte kan vise til en flott femteplass i VM for unge konditorer i Tyskland fjor.

Dette skal de lage

Temaet i Nordic Bakery & Pastry Cup 2019 er ”kunst” - en relativt åpen og fri tematikk som vil gi mye flott bakekunst for publikum på Norges største matfestival. I begge konkurransene har lagene 7 timer til rådighet, samt tilrettelegging dagen før.

Konditorene skal lage en valgfri dessert, iskake, sjokoladekake/-mousse og en sjokoladeskulptur med en minimumshøyde på en meter.

Bakerne skal i sin konkurranse lage 14 brød (minst to ulike typer), 60 bagetter, 8 store brød, 33 brioche, 40 croissanter, 30 wienerbrød, 30 søte bakverk og en brødskultur med en minimumshøyde på en meter.

Norge skal lage både brødskulptur og sjokoladeskulptur på rundt 1,4 meter som er konkurransens maksimalt tillatte høyde for denne kategorien.

Norsk kunst på en ny måte

Med kunst som tema lover de norske bakerne og konditorene en spennende og ny fremstilling av norsk kunst, som på toppen av det hele også er spiselig.

De som kommer innom konkurranseteltet på Matstreif vil kjenne igjen elementer av kjent norsk kunst i produktene vi skal lage. Vi tror også de som kommer innom blir imponert over det de får se. Dette er toppidrett, sier hovedtrener Kjetil Dale Aas.

Går for gull

Det norske baker- og konditorlandslaget har tatt store steg de siste årene og har blitt å regne med både i Norden og i verden. De norske bakerne tok en imponerende 3. plass i VM i fjor høst. Norge er også tidligere nordiske mestere i baking.

Vi har trent knallhardt siden i januar. Fra starten av august og frem til konkurransen har vi flere gjennomkjøringer hver uke for å terpe på detaljene. Nå er vi snart klare for å gi Sverige og Danmark tøff konkurranse om nordisk heder og ære. Vi er ikke mer beskjedne enn at vi går for både bakergull og konditorgull, sier Dale Aas

De norske deltakerne

Nordic Bakery Cup:

Født i Hellevik Sunnfjord, utdannet baker og konditor, tok konditorlæren ved Baker Brun i Bergen og bakerlæren ved Godt Brød i Oslo. Bor dag i Oslo. Gull i Nordic Bakery & Pastry Cup i 2017.

Telefon: 992 30 857

Fredrik Lønne (36):

Er fra Porsgrunn og bor i Porsgrunn. Gikk i lære hos Bakeriet i Lom og Rent Mel i posen. Driver i dag sitt eget bakeri; Harmoni Håndverksbakeri i hjembyen. Gull i Nordic Bakery & Pastry Cup i 2017.

Telefon: 977 43 632

Jonathan Robert Burt (26):

Født i Storbritannia, utdannet fra The National Bakery School i London. Bor nå i Flekkefjord og jobber som baker hos Tollboden Bakeri i Flekkefjord. Bronse Gull i Nordic Bakery & Pastry Cup i 2018.

Telefon: 415 98 608

Deltakere Nordic Pastry Cup:

Er fra Ropeidhalvøya i Suldal, bor nå i Stavanger. Gikk i lære hos Ryfylke bakeri og konditori. Jobber i dag som konditor på Sola Strand Hotel i Stavanger. Ikke deltatt i konkurranser tidligere.

Telefon: 911 73 257

Vilde Nistad Strandos (26):

Er fra Gol og bor i dag i Førde. Gikk læretiden ved Naustdal Dampbakeri. Jobber i dag som konditor ved Naustdal Dampbakeri i Førde. 5. plass VM for unge konditorer i 2018.

Telefon: 938 38 646

Powered by Labrador CMS