Nyheter
Reitan åpnet Uno-X sin første hydrogenstasjon i Sandvika
Colonialmajor Odd Reitan og
klima- og miljøminister Vidar Helgesen var de første til å ta i bruk Uno-X sin nye hydrogenstasjon i Sandvika, Bærum.
Tekst og foto: Karine H. Henriksen
Innen 2020 skal ytterligere 19 hydrogenstasjoner på plass i Norge og Odd Reitan var strålende fornøyd under åpningen.
Vi er stolte over at Uno-X har åpnet sin første hydrogenstasjon, og dette er bare første i rekken for å få ned utslippene, sier Odd Reitan.
Hydrogenstasjonen som åpnet i dag har en kapasitet opp mot 200 kilo hydrogen i døgnet. Dette tilsvarer «full tank» for 50 biler.
I starten blir hydrogenet tilkjørt, men våren 2017 vil hydrogenet produseres på stedet, en god andel ved hjelp av strøm fra solceller.
En betydelig aktør
Odd Reitan er litt usikker på hvor mye av Reitangruppen denne satsningen vil utgjøre i fremtiden. Likevel er han klar på at de skal bli en betydelig aktør.
Hvilket potensial ser dere fremover?
Det er det også et spørsmål om hvor attraktivt bioenergi blir fremover. Når det gjelder energi til elbil, hybridbil, bioenergi og hydrogen, vil vi bli en stor aktør innenfor et av områdene - det er jeg helt sikker på.
Colonialmajoren ser ikke bort fra at det i fremtiden også kan handle om en kombinasjon av både biogass og hydrogen.
Uno-X har så langt vært en suksess for oss, ikke minst fordi det er veldig effektive stasjoner. Vi har lavere investeringskostnader sammenlignet med å sette opp en vanlig stasjon.
Dagens nyåpnede pilot-stasjon har kostet drøye 30 millioner kroner.
Ja, det koster å være innovatør, sier Odd Reitan.
Samarbeid på tvers
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen var opptatt av å sikre infrastrukturen for hydrogenbilene.
Hva vil stasjoner som dette bety for satsningen på hydrogenbiler?
Det vil bety at folk kan kjøpe seg en hydrogenbil og vite at de kan fylle den, det er helt avgjørende for å få fart på markedet. Vi som politikere skal ikke velge om det er elbil eller hydrogenbil som er best, det får folk bestemme selv. Men skal folk ha en mulighet til å ta frie valg, må man ha en infrastruktur for det.
Det er få hydrogenbiler i Norge. Spørsmålet er om man ikke kan bruke pengene annerledes.
Regjeringen har lagt frem en hydrogenstrategi hvor vi har gitt klar beskjed om at det skal bygges ut infrastruktur for hydrogen. Det er viktig å gi muligheter for satsning på ulike teknologier, sier Helgesen.
Savner en nasjonal satsning
Hvis Odd Reitan hadde fått bestemme, hadde kollektivtrafikken i de store byene vært gratis.
Det er det mest logiske, og det mest forbausende at man ikke gjør noe med det. Ja, det vil riktignok koste noen kroner, selv etter at man tar bort alle kostnadene med å kreve inn penger.
Men det er viktig fordi vi må få et kollektivtilbud som er mere tilgjengelig og mere effektiv. Det vil si at man må ha en bedre logistikk på alt innen kollektivtrafikk.
Hvem skal betale for det?
Den regningen som blir igjen må vi ta over skatteseddelen hvis vi skal mene noe alvorlig med klimaet og reduksjon av utslipp, avslutter Reitan.
Nære samarbeidspartnere med Uno-X er hydrogenselskapet Nel Hydrogen og gasselskapet Praxair. Akershus fylkeskommune har bidratt med 5,7 millioner kroner til finansieringen, mens statlige Enova har lagt inn 7,7 millioner.