Restaurant

Inviterer til frokostfestival: Morten Malting er direktør for mat og drikke i Scandic Norge.

Scandic med Norges første frokostfestival

Selv om frokostvanene våre er i utvikling, står morgenmåltidet svært sterkt i det norske folks kosthold. Nå arrangerer Scandic Norges første frokostfestival for å hylle måltidet.

Publisert Sist oppdatert

­– Scandic har et brennende engasjement for frokosten, og har i flere år hyllet måltidet på den nasjonale frokostdagen. I år tar vi markeringen til et nytt nivå med Norges første frokostfestival, forteller Morten Malting, direktør for mat og drikke i Scandic Norge.

Frokostfestivalen ble arrangerty i selveste frokosthovedstaden Trondheim, torsdag 13. april.

Norges første frokostfestival arrangeres i Trondheim torsdag 13. april. Foto Scandic Norge

– Trondheim har over flere år markert seg i toppsjiktet på frokost. Hele 14 ganger har Scandic Nidelven vunnet kåringen av Norges beste hotellfrokost. Det er derfor naturlig at frokostfestivalen debuterer i Trøndelag, sier Malting.

I morgentimene fra klokken syv til ti kunne forbipasserende kunne ta turen innom frokostfestivalen på Solsiden – midt mellom Scandic Nidelven, Scandic Bakklandet og Scandic Solsiden – for en god start på dagen.

En reise gjennom historiske frokosttradisjoner

En fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av Scandic, viser at over seks av ti nordmenn spiser frokost daglig. Kun tre prosent oppgir å droppe måltidet. Det tyder på at frokosten fortsetter å stå støtt hos det norske folk, til tross for at frokostens posisjon stadig utfordres av nye trenddietter og kostholdsråd.

– Nordmenn er oppdratt til å starte dagen med et sunt og næringsrikt måltid. Noen spiser frokost av gammel vane, mens hele sju av ti forteller at hovedmotivasjonen deres er å gi kroppen en energiboost. Med andre ord anser nordmenn frokost som viktig for en god start på dagen, sier Malting.

Frokosten har gjennom historien vært en viktig del av det norske måltidsdøgnet, men det var andre kår før i tiden.

– Nordmenn spiste helt annerledes for et par hundre år siden sammenlignet med i dag. Frokosten fikk særlig mer oppmerksomhet utover 1900-tallet, som en konsekvens av større visshet rundt fattigdom og måltidets betydning. Det som kjennetegner frokosten er at det alltid har vært et raskt måltid, der du spiser det som er mulig å få tak i og som krever lite tilberedning, forteller historiker Ragnhild Hutchison.

Frokostfestivalen vil gi et tilbakeblikk på historiske frokostklassikere, der Scandics prisbelønte kokker gir nytt liv til gamle klassikere fra de siste seks tiårene. «Den nasjonale frokostdagen» markeres også på Scandic-hoteller over hele landet. Der vil tre frokostklassikere fra henholdsvis 60-, 70- og 00-tallet bli å finne som en del av frokostbuffeten.

Frokostkulturen er i utvikling

Det daglige frokostinntaket til nordmenn er imidlertid nedadgående jo yngre du er, ifølge undersøkelsen. Mens hele ni av ti over 65 år spiser frokost daglig, er det kun fire av ti mellom 25 og 34 år som gjør det samme.

– Norske frokostvaner er stadig i utvikling, og det er spesielt den oppvoksende generasjonen som går i front. Selv om de yngre ikke spiser frokost like ofte som de eldre, ser vi at det sosiale aspektet ved frokosten blir stadig viktigere for dem. Stadig flere tar turen innom våre hoteller for å gjøre noe ekstra ut av dagens første måltid, sier Malting.

Undersøkelsen viser samtidig at den tradisjonelle brødmaten fortsatt står høyt i kurs. Hele syv av ti nordmenn spiser oftest brødmat med pålegg til frokost. Neste på listen er havregrøt, kornblanding eller egg. Inntaket av frukt og grønt til frokost er derimot sjeldnere. Kun fjorten prosent oppgir å spise frukt og bær ofte til frokost, og når det kommer til grønnsaker er tallet helt nede i fem prosent.

Fakta:

● Den nasjonale frokostdagen arrangeres 13. april hvert år, og er en dag initiert av Scandic Hotels.

● Norges første frokostfestival er åpen for alle og gratis.

● Undersøkelsen er en landsrepresentativ undersøkelse utført av Respons Analyse på oppdrag fra Scandic Hotels 23.03.2023 til 27.03.2023 med totalt 1118 respondenter.

Powered by Labrador CMS