Nyheter
SIAL Paris med egen plattform for nye og sunnere mattrender
Det skjer en grunnleggende ny utvikling på matfronten, som SIAL Paris vil fange opp når den internasjonale matmessen går av stabelen i dagene 21.-25. oktober. Det dreier seg om en minirevolusjon som nesten går under radaren i det offentlige rom: den kaster helt nytt lys over hva vi legger på våre tallerkener og måten vi ernærer oss selv på.
The Alter’Native Food Sector er en del av messen som vil vise hva begrepet alternativ mat står for sunnere mat, større respekt for naturen, økt vekt på dyrevelferd med mer. Det blir et show i showet og med mange ulike begivenheter.
Alternativ mat
Nyskapere og produsenter, utviklere og oppfinnere av morgendagens mat flommer over av ideer og forestillinger om konseptet alternativ mat. Egentlig er det ganske enkelt: det er blitt mulig å finne praktisk talt hva som helst for å tilfredsstille en hvilken som helst smak i våre dager. Vi ser eksemplene i matvareforretningens hyller, fulle av produkter med planteproteiner (hvete, soya og pulse-proteiner), utviklet for å kombinere sunne spisevaner med matglede.
Produsentene konsentrerer seg om å få den sunne maten til å smake godt samtidig som den ser tiltrekkende ut. Resultatet er et stort antall innovasjoner basert bl.a. på erstatninger for kjøtt. Og det er verdt å notere en økende ny trend blant forbrukerne, som stadig kommer tilbake for mer.
Et annet typisk eksempel er fermenterte matvarer, som kombucha, kefir og kimchi - matvarer som har vært kjent langt tilbake i historien, og har kommet til verdighet igjen på grunn av sine naturlige sammensetninger og positive helseeffekter.
Et globalt fenomen
Det er særlig de helsemessige vurderingene som forklarer suksessen for denne trenden. Etter flere matskandaler i 1990-årene og tidlig på 2000-tallet, vendte mange forbrukere seg mot det de berettiget eller ikke oppfattet som sunnere og mer etisk. For disse forbrukerne var det ikke nødvendigvis bare et spørsmål om å ta vare på helsen gjennom dietten, men heller å ta vare på seg selv samtidig som man kunne glede seg over det man spiste.
Produkter som kombinerer original smak og substans med en sunnere dimensjon fenger stadig mer oppmerksomhet. Plante-baserte melketyper og yoghurt, produkter uten kunstige tilsetningsstoffer, kombinasjoner av super-frukter og grønnsaker, og naturlige energi-drikker, har funnet sin plass på de fleste markeder. En tredjedel av forbrukerne verden over, sier at innholdet av organiske, originale produkter spiller en stor rolle for deres valg når de gjør innkjøp (kilde: Food 360° Kantar TNS).
The Alter’Native Food sector - et show i showet
Fenomenet gjør naturligvis krav på spesiell oppmerksomhet, og SIAL Paris gir alternativ mat den plass den fortjener. Med etableringen av øremerkete sektorer og arrangementer, vil SIAL Paris gi alle de involverte en spesiell plattform for å presentere sine produkter og visjoner. Det dreier seg altså om et show i showet, med egen skilting og identitet i et spennende miljø.
Området vil samle mange utstillere fra denne sektoren, kjente eksperter på sunne matvaner, og de fremste innovatørene i bransjen, uansett hvilke land de kommer fra.
I løpet av de fem dagene messen varer vil forhandlere, fagfolk og produsenter kunne utveksle erfaringer og synspunkter om alt begrepet alternativ mat står for i dagens og morgendagens marked. Det vil skje i form av en rekke konferanser og rundebords samtaler.