


Nyheter
- Dette er nok et av veldig mange gode eksempel på hva denne fantastiske kommunen har å by på. Her er det fra jord til bord, og ikke minst festbordet, sa en stolt ordfører Anita Ihle Steen i Ringsaker kommune under tildelingen av Spesialitetsmerket i gågata i Brumunddal sentrum.
– Spesialitetsmerket er et matmerke som henger høyt, og beviser at produktet er en spesialitet og har en unik smak. Og det er jo veldig morsomt å høre hva fagjuryen sier om sirupstynnkakene, smilte ordfører Ihle Steen.
Ikke rart at smilet var stort, for fagjuryen av mer enn imponert over sirupstynnkakene fra bakeriet i Brumunddal:
I tillegg er sirupstynnkakene finalist til Det Norske Måltid, som har finale 5. februar i år. Og kan dermed bli kåret til Norges beste bakst.
– Det er en kjempestor ære å få Spesialitetsmerket. Ikke minst er det kjempegøy å få bringe tradisjonene videre, sa Anita Lomnes under utdelingen.
Sirupstynnkakebakeriet består av samboerparet Anita Lomnes og Harald Hoel. Hemmeligheten til suksessen er oppskriften på sirupstynnkaker fra Anitas bestemor.
– Sirupstynnkaker blir i hovedsak bakt i Østerdalen, Rendalen. Hver gård og hver familie har sin egen oppskrift. Min familieoppskrift er annerledes, eller original vil jeg si, for de brukte, som alle i familien før dem setersmør og fløte, forteller bakerieier Anita Lomnes.
Bakeren i gründerparet er Harald.
– Jeg står for utsalget og for markedsføringen. Harald er ikke så glad i oppmerksomheten, men han er veldig dyktig i bakeriet. Uten han hadde dette ikke gått, smiler en stolt Anita.
Mange har endret oppskriften på de tradisjonelle sirupstynnkakene, og byttet ut smør og rømme med margarin og smult.
– Det gjør det enklere å bake ut, men smaker annerledes. Vi vil ha det beste, sier hun.
– Dette er stor stas! Jeg hadde aldri smakt sirupstynnkaker før, med jeg fikk jo smake, og da gikk jo øya i kryss hos meg også, sier direktør Nina Sundquist i Stiftelsen Matmerk, som har ansvaret for det offisielle merket Spesialitet.