


Nyheter
Det er blant de viktigste punktene i stortingsmeldingen som legges fram av landbruks- og matminister Geir Pollestad (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) fredag. Der skal regjeringen fortelle hvordan de skal øke selvforsyningsgraden til 50 prosent og trappe opp inntektsmulighetene i landbruket.
Økt selvforsyningsgrad – det vil si at mer av maten vi trenger for å klare oss, skal kunne produseres i Norge – er et mål som et bredt flertall på Stortinget er enige om. Regjeringen vil nå et mål om 50 prosent selvforsyning, og i planen deres skal de presentere tiltak som skal føre til:
* Økt etterspørsel etter mat fra norsk jordbruk
* Økt produksjon av, og etterspørsel etter norsk frukt, grønt og matkorn
* Økt bruk av grovfor og gress
* Økt andel norske råvarer i kraftforet
Pollestad understreker at dette er avhengig av at norsk jordbruk leverer produkter som forbrukerne vil ha, og forutsetter lønnsomhet i produksjonen.
– Oppfølging av strategien må skje i samarbeid mellom staten og alle ledd i verdikjeden for mat, sier han i en pressemelding.
Bøndene har også ventet lenge på noe helt annet: En oppdatert måte å beregne inntektene deres på. Budsjettnemnda for jordbruket skal legge fram tallene i de nye tallgrunnlaget allerede før vårens jordbruksoppgjør.
Blant annet skal det nå legges opp til å sammenligne jordbruksinntekten med «et justert gjennomsnitt av lønn for arbeidstakere som er om lag på nivå med lønn i undervisningsyrker og helserelaterte yrker».
Dette blir ifølge regjeringen om lag 9 prosent over industriarbeiderlønna – som var sammenligningsgruppe i forrige runde med lønnsopptrapping fra midten av 1970-tallet.
Norges Bondelag mener det er på høy tid at regjeringen legger fram planen, men at dette ikke er godt nok for å øke selvforsyningen.
– Økonomien på mange norske gårder er dårlig, og det trengs virkelig en opptrappingsplan for hvordan inntektene skal løftes de neste årene, sier Bondelagets leder Bjørn Gimming i en pressemelding.
En viktig forutsetning for økt selvforsyningsgrad er å øke inntekten til bonden, påpeker Gimming.
– Dette er for defensivt fra regjeringen, nå skal vi jobbe for forbedringer i Stortinget. Hva dette faktisk betyr for inntektsopptrappingen vil vi se i jordbruksoppgjøret, sier bondelagslederen.