Nyheter
Syv personer med påvist salmonella
Folkehelseinstituttet har fått melding om syv personer med infeksjon forårsaket av en sjelden variant av bakterien Salmonella Typhimurium. Alle er antatt smittet i Norge. Folkehelseinstituttet samarbeider med kommunehelsetjenesten, Mattilsynet og Veterinærinstituttet for å kartlegge om pasientene kan ha en felles smittekilde.
Pasientene som har fått denne bakterien er mellom 19 og 60 år, men de fleste er unge voksne (20-30 år). De er bosatt i Finnmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Akershus og Oslo. Alle prøvene er tatt i slutten av august, og alle er antatt smittet i Norge melder Mattilsynet.
Det er påvist bakterier med lik DNA-profil hos alle de syv personene. Denne DNA-profilen er aldri tidligere sett i Norge hverken hos mennesker, dyr eller i matvarer. De vanligste symptomene på salmonellose er diaré, feber og magesmerter. Det er ikke indikasjoner på at denne bakterien forårsaker mer alvorlig sykdom enn andre varianter av Salmonella.
Det gjennomføres intervjuer med pasientene og tas prøver fra hjemmene for om mulig å finne smittekilden. Etterforskningsarbeid kan være komplisert, og i mange saker vil man ikke klare å finne smittekilden eller å avklare om det dreier seg om en felles kilde.
Salmonella er en bakterie som kan finnes hos husdyr og ville dyr, og som kan gi sykdom hos mennesker. Hvert år meldes det mellom 900-1300 tilfeller til Folkehelseinstituttet av salmonellose. De fleste tilfellene (> 70 %) smittes i utlandet.
Salmonellabakterien smitter i hovedsak gjennom mat. Vanligst er kjøttprodukter særlig svine- og fjørfekjøtt men også egg, eggprodukter, melk, skalldyr, kontaminerte grønnsaker og krydder. Person til person smitte, eller smitte fra husdyr inkludert kjæledyr (hund, katt, fugler og reptiler) og ville dyr (fugler, pinnsvin), kan forekomme i tillegg til smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann.
Forebyggende tiltak
God håndhygiene etter toalettbesøk og før matlaging og måltider er generelt viktig for å forebygge infeksjoner som kan gi diaré. Dersom man har diaré, bør man unngå å lage mat til andre.
Andre generelle tiltak for å forebyggende smittsomme sykdommer som kan overføres med mat eller vann er:
- sørge for at fjørfe, hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat er godt gjennomstekt eller gjennomkokt
- sørge for at andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
- unngå upasteurisert melk
- vaske hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider
- frukt og grønt som skal spises rått må skylles
- vaske kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer før det samme utstyret brukes til annen mat
Les mer om FastFood her
Last ned bladet elektronisk
Følg oss på Facebook
Abonner på vårt
gratis nyhetsbrev