Nyheter
Vil kaffekoppen overleve klimaendringene?
Dag-Inge Ulstein
Gjennomsnittstemperaturen øker og skaper problemer for en rekke avlinger. Kaffe er en av de hardest rammede matplantene. Hvordan kan vi tilpasse oss og kaffekoppen vår et klima i endring? Utviklingsfondet inviterer til kaffeprat tirsdag 14. mai i i Kulturhuset i Oslo.
Med økt temperatur følger mer tørke, nye skadedyr og økt forekomst av sykdommer. Det blir vanskeligere å dyrke kaffe i lavtliggende områder. Og dersom kaffeplantene går tapt tar det minst tre år å bygge opp åkeren igjen. Det skaper store problemer for småbøndene som har kaffe som sin viktigste inntektskilde. Målt i pengeverdi er kaffe i tillegg en av verdens største eksportvarer.
En omfattende rapport fra anerkjente Science Advances fra januar i år viser at klimaendringer truer verdens kaffeproduksjon. Rapporten kan leses i sin helhet via denne lenken.
Utviklingsfondet arrangerer kaffeprat med utviklingsminister , administrerende direktør for Joh. Johansson Kaffe
Espen Gjerde,
Josefa Cardona
Jan Thomas Odegard
Josefa Cardona er Maya-kvinne, småbonde og leder for et lokalt kaffekooperativ i høylandet i Guatemala. Kaffen hun produserer har aller høyeste kvalitetsstandard og er nå straks ferdig sertifisert som Fair Trade-kaffe. Hun er i Norge i en uke sammen med flere andre kaffeprodusenter fra Guatemala for å promotere kaffen sin, og skal møte en rekke aktører i den norske kaffebransjen under sitt opphold her.
Utviklingsfondet jobber for å bekjempe sult og fattigdom, og har i over 40 år jobbet med konkrete løsninger på klimautfordringer. De vet at klimatilpasning er mulig det handler om å investere i menneskers kapasitet.
(Pressemelding)